Παιδόφιλος κληρικός στο Fier της Αλβανίας

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Απολλονίας και Φίερι, κ. κ. Νικόλαος (κατά κόσμον Arjan Pelivan Hyka), χειροτόνησε εις διάκονον τον κ. Νικόλα Νταβίδι (Nikolla Davidhi). Το γεγονός αυτό προκάλεσε πικρία και σκανδαλισμό στους ορθόδοξους πιστούς, αφού ο κ. Davidhi είχε εκδιωχθεί από την Εκκλησία το 2003, όταν είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και κατ’επανάληψιν ένα αγόρι στην θερινή κατασκήνωση της Εκκλησίας στην Αυλώνα, τον γιό του ιερέα Χ. Σ.

1. Το 2003, όταν έλαβε χώρα η σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού, ο κ. Nikolla Davidhi εργάζετο στην Εκκλησία ως λαϊκός κατηχητής πλήρους απασχόλησης.

Όταν οι γονείς του θύματος παραπονέθηκαν στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, παρουσιάζοντας τους μώλωπες στο σώμα του παιδιού τους, ως αποτέλεσμα σεξουαλικής κακοποίησης, ο Μακαριώτατος απέλυσε τον παιδόφιλο κατηχητή από την εργασία και το μισθολόγιο της Εκκλησίας. Επιπλέον, και λόγω του γεγονότος ότι η σεξουαλική κακοποίηση ήταν επαναλαμβανόμενη, όλοι οι κατηχητές που ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας στην κατασκήνωση, ανεστάλησαν για έξι μήνες χωρίς αμοιβή.

Ο τότε πνευματικός πατέρας του κ. Davidhi, ένας αξιόλογος και γνήσιος κληρικός, αμφισβήτησε την ακεραιότητά του, και τον είχε απομακρύνει από το ρόλο του κατηχητή στην ενορία του. Αυτός προέτρεψε τον Νικόλα να αλλάξει σταδιοδρομία, καθώς δεν ήταν κατάλληλος για να χειροτονηθεί. Έκτοτε ο κ. Νταβίδι απομακρύνθηκε εντελώς από την Εκκλησία.

2. Το 2016, όταν ιδρύθηκαν δύο νέες μητροπόλεις, η πόλη του κ. Davidhi έγινε μητρόπολη και ο παλιός του φίλος και συγκάτοικος στην Θεολογική Ακαδημία, έγινε Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερι.

Ο κ. Νταβίδι άρχισε να συνεργεί μυστικά με τον νέο Μητροπολίτη, Σεβ. Νικόλαο, προκειμένου να καθαρίσει το όνομά του και να επιστρέψει στο μισθολόγιο της Εκκλησίας, ενάντια στις οδηγίες του πνευματικού του.

Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος είναι προσήλυτος από μουσουλμανική οικογένεια του Fier, έστειλε τον παλαιό του φίλο σε ιερέα δικής του επιλογής, προκειμένου να τον εφοδιάσει με την Κανονική Συμμαρτυρία, ότι δεν υπήρχε κώλυμμα για χειροτονία.

Η συμμαρτυρία ήταν εξασφαλισμένη, αφού ο γιός του νέου πνευματικού πατέρα έχει παρόμοια βιοτή και εμπερίστατες περιστάσεις, ενώ δεν κωλύεται να εργάζεται και να πληρώνεται αδρά στην Εκκλησία. Ένα από τα ποινικά «καμώματα» του παπαδοπαίδι ήταν η σύλληψη και κράτησή του, όταν οδηγούσε υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και όταν σκόπιμα τρακάρισε το όχημα της Μητρόπολης σε πολλά σταθμευμένα αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένου και ενός αστυνομικού οχήματος, σε μια απόπειρα αυτοκτονίας. Επέστρεφε εκείνη τη νύχτα από τον γάμο της πρώην φίλης του! Εν τούτοις, η Εκκλησία πλήρωσε για όλα τα νομικά του έξοδα, αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στα καθήκοντα του στη Μητρόπολη, όπου και διαμένει. Η εγκληματική συμπεριφορά του δικαιολογήθηκε λόγω της κατάθλιψης που παιρνούσε, μετά τον χωρισμό από την ερωτική του σύντροφο.

3. Τον Δεκέμβριο του 2017, εφοδιασμένος με κανονική συμμαρτυρία, χειροτονήθηκε ο κ. Nikolla Davidhi και διορίστηκε υπεύθυνος για τη νεολαία και τα κατηχητικά της Μητρόπολης, μαζί με τη σύζυγό του. Ο νεοχειροτονηθής διάκονος έγινε πολύ ορατός και ενεργός στο Facebook και εμφανίστηκε συχνά στις εκκλησιαστικές ειδήσεις.

Τον Απρίλιο του 2018 ο διάκονος Νικόλαος ήταν μέρος του επιτελείου που υποδέχτηκε τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας στην Αλβανία.

Οι αντιδράσεις εντός της Εκκλησίας, μετά την επαίσχυντη αυτή χειροτονία, καταπιέστηκαν πολύ γρήγορα, εν ονόματι της «μετάνοιας» και της «υπόληψης της Εκκλησίας», επιβάλωντας «ορθόδοξη» σιωπή και λήθη.

Η Εκκλησία της Αλβανίας είναι πολύ συγκεντρωμένη και δεν διαθέτει οδηγίες εσωτερικού κανονισμού, όπως είχε πρώτα (1955), πόσο μάλλον κανονικές και νομικές διαδικασίες για σεξουαλική κακοποίηση. Εν τω μεταξύ, οι γονείς του θύματος και όλοι οι μάρτυρες εξακολουθούν να εργάζονται στην Εκκλησία και φοβούνται βιοποριστικές ταλαιπωρίες και διώξεις.

Το να μιλάς δημόσια για την κακοποίηση παιδιών στην Αλβανία, θεωρήται ακόμη ταμπού. Από την άλλη, υπάρχει τόση διαφθορά στο νομικό σύστημα και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που όσες οικογένειες προσπάθησαν να επιδιώξουν δικαιοσύνη, έγιναν θύματα, υπέστησαν κακουχίες και οικονομικές απώλειες. Στην Αλβανία τα πράγματα επιλύονται καλύτερα “κατ’ιδίαν”…

4. Τον Μάιο του 2018, μετά από την δική μας πρώτη δημοσίευση στο Facebook, “Παιδόφιλος κληρικός στο Fier” (Αλβανικά), η Ιερά Μητρόπολη Απολλωνίας και Fier απάντησε σιβυλλικά στο Facebook, χωρίς να ονομάσει τον παραβάτη, δηλώνοντας πως «ένας κληρικός μας» είχε την ευλογία του Πνευματικού Πατέρα του, ο οποίος δεν βρήκε κανένα εμπόδιο για τη χειροτονία του.

Αμέσως μετά τη δημοσίευσή μας, το θέμα σφετερίστηκε από εθνικιστικούς κύκλους, ενώ μεταδόθηκε επανειλημμένα από όλα τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Αλβανίας. Η σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού στράφηκε αμέσως σε εκστρατεία ακροδεξιών και ανθελληνικών παθών και συναισθημάτων. Ωστόσο, ο κακοποιός ήταν ήταν Αλβανός, όπως και ο χειροτονήσας ιεράρχης. Δεν υπήρξαν Έλληνες σ’αυτήν την ιστορία.

Μετά τον τάραχο και τον σκανδαλισμό, που διήρκησε για αρκετές μέρες, ο Μητροπολίτης έπαυσε τον διάκονο Νικόλα από τον ρόλο του ως υπεύθυνος για τη νεολαία και τα παιδιά, και από τα λειτουργικά του καθήκοντα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Fier.  Ο ίδιος ο διάκονος διέγραψε το προφίλ του στο Facebook και κρυβόταν επί τρεις μήνες.

5. Για τρεις μήνες (18 Μαΐου έως 23 Αυγούστου 2018) ο διάκονος Νικόλα Νταβίδι απόμακρύνθηκε από τους νέους και τα παιδιά και από τις εκκλησίες του Φίερι. Υπήρξαν φήμες ότι είχε τεθεί σε αργία, αλλά λειτουργούσε διακριτικά με τον Μητροπολίτη στα χωριά έξω από το Fier.

Στις 23 Αυγούστου 2018 οι πιστοί του Fier δοκιμάστηκαν όταν είδαν τον παιδόφιλο κληρικό να λάβει μέρος στον Εσπερινό, δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, για τους εορτασμούς του Αγίου Κοσμά. (Βλ. Συνημμένη φωτογραφία)

Ο Μητροπολίτης αποκάλυψε στους ιερείς του ότι είχε μιλήσει με τον Αρχιεπίσκοπο και του είχε δοθεί άδεια για να χειροτονήσει τον διάκονο Νικόλα εις πρεσβύτερον, για την ενοριακή θέση του Βαϊκάν, μακριά από τα μάτια του Φιέρι.

Πριν ριψοκινδυνέψει με αυτή την απόφαση, ο Σεβασμιώτατος πρέπει να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις:

Πρώτον, αν ο κατηγορούμενος διάκονος είναι αθώος, γιατί απομακρύνθηκε από τη θέση του τον Μάιο του 2018 και γιατί του απαγορεύτηκε να έχει επαφές με παιδιά και εφήβους;

Δεύτερον, αν ο Νικόλα Νταβίδι δεν είναι κατάλληλος να κατηχήσει τα παιδιά στο Φιέρι, πώς είναι κατάλληλος για να γίνει Ιερέας, που σημαίνει ότι θα ενδυθεί με συναισθηματική δύναμη και ψυχολογική εξουσία, ειδικά σε μια μικρή κοινότητα, όπου η συνειδητοποίηση, η παρατήρηση και ο έλεγχός είναι περιορισμένος;

Τρίτον, αν η σεξουαλική κακοποίηση δεν συνέβη ποτέ, γιατί απολύθηκε και απομακρύνθηκε από την Εκκλησία για τόσα χρόνια;

Image may contain: 1 person, standing

 

Image may contain: 2 people, people standing

Image may contain: 9 people, people standingImage may contain: 3 people, people standing, wedding and suit

Image may contain: 2 people, beard