Gjithë Shenjtorët e Epirit

Kjo është një nga ikonat e Gjithë Shenjtorëve të Epirit, e cila nderohet sot si e kremte, të dielën e dytë të Mateut, në të gjitha kishat e Epirit. Shquhet në këmbë djathtas Shën Elefteri i Vlorës, Peshkopi i Ilirisë. Në fakt, gjysma e shenjtorëve në këtë ikonë janë të Shqipërisë!

Një kishë kombëtare autoqefale, siç është KOASh-i, mohon trashëgiminë, vazhdimësinë dhe lidhjet historike të popullit shqiptar me shenjtorët dhe dëshmorët vendorë, sepse nuk lejon kremtimin e Gjithë Shenjtorëve të Shqipërisë sot, si në të gjitha kishat e tjera kombëtare ortodokse.  Kjo arrihet jo vetëm me përçmimin dhe heshtjen publike, por sidomos me çensurën, ndalimet dhe terrorin e vazhdueshëm emocional dhe ekonomik ndaj atyre që guxojnë. Regjimi shkombëtarizues i Janullatosit dhe Pelushit ka arritur kulmin antishqiptar!

2 korrik 2019

No photo description available.