Select Page

Shkrime nga Atë Foti Cici

Thelbi i ndjesës (Mateu 6: 14-21)

Thelbi i ndjesës (Mateu 6: 14-21)

Në ungjillin e sotëm, i cili është pjesë e Predikimit në Mal, ligjëruar nga Krishti mbas mësimit mbi lutjen, vlen të rendisim tri pika: 1. Ndjesë nuk do të thotë domosdoshmërisht të kërkosh falje ndaj dikujt që ke lënduar a dëmtuar, por të ndryshosh zemrën, si gjest...

Sfondi i thirrjes (Joani 1: 44-52)

Sfondi i thirrjes (Joani 1: 44-52)

Kisha përsërit temën e thirrjes së nxënësve nga Krishti disa të diela çdo vit. Kjo temë trajtohet nga të katër ungjilltarët, edhe pse ndryshe nga Joani, siç do të shtjellohet më poshtë (Leximi i ungjillit të sotëm nga Joani 1: 44-52 mund të lexohet në fund të...

Shën Eduardi (18 mars)

Shën Eduardi (18 mars)

Emri Eduard është jo i rrallë ndër shqiptarë, prandaj dhe i urojmë të gjithë Eduardët për emrin e bukur që kanë. Ta gëzojnë dhe ta trashëgojnë! Ndoshta mjaft prej tyre nuk e dinë se ky është edhe emër ortodoks, siç do të shënoj shkurtimisht. Eduardi trashëgoi fronin...

Shën Kutberti (20 mars)

Shën Kutberti (20 mars)

Në kalendarin ortodoks të ditës së sotme kujtohet edhe Shën Kutbert (Cuthbert) Çudibërësi, i cili lindi në Northumbria të Britanisë në shekullin e 7-të, rreth vitit 634. Jetëshkrimi i tij u shkrua nga Shën Bede (27 maj) në shekullin e 8-të. Për fëmijërinë e Kutbertit...

E diela e Grigor Pallamait

E diela e Grigor Pallamait

E diela e 2-të e kreshmëve i përkushtohet Shën Grigor Pallamait, për të përligjur dhe nderuar betejat e tij doktrinore në mbrojtje të besimit ortodoks, me rëndësi vendimtare për traditën e hirshme, ashtu si mbrojtja e ikonave shumë shekuj më parë. Arsyeja se pse...

Drejtshkrim: Gavriil apo Gabriel?

Drejtshkrim: Gavriil apo Gabriel?

Në postimet e KOASh-it për festën e djeshme (26 mars) mbi Kryeëngjëllin Gabriel, vlen të bëjmë një sqarim gjuhësor. Drejtshkrimi zyrtar i administratës ortodokse për këtë emër, si Gavriil, është i gabuar për disa arsye. 1. Dy zanore të njëjta të njëpasnjëshme nuk...

Java e 3-të e Kreshmëve

Java e 3-të e Kreshmëve

Përderisa himnet e ditëve të javës gjatë periudhës së kreshmëve nuk janë përkthyer në shqipe, po sjell për të interesuarit përkthimin e një teksti, i cili në fund mund të lexohet edhe anglisht, për të paraqitur thelbin dhe frymën e kësaj jave në adhurimin dhe...